Implantaten

Wij nemen nog nieuwe patiënten aan! 

Implantaten plaatsen

PHP Tandartsen heeft veel kennis en ervaring op het gebied van esthetische tandheelkunde. Wij kunnen diverse tandheelkundige behandelingen uitvoeren en doen dit altijd op hoog niveau. Ook als u een of meerdere implantaten wilt laten plaatsen, bent u bij ons aan het juiste adres.

Op deze pagina leest u meer over implantologie. Zo leest u niet alleen wat een implantaat is, maar ook wat de voordelen zijn van een implantaat, wanneer u een implantaat kunt laten plaatsen en hoe dit dan precies in zijn werking gaat. Heeft u interesse in deze tandheelkundige behandeling van PHP Tandartsen? Dan is de informatie op deze pagina zeker interessant voor u.

Wat is een implantaat?

Een implantaat wordt ook wel een gebitsimplantaat genoemd. Dit is een schroefje van titanium, dat als kunstwortel in de kaak geplaatst wordt. Eenmaal in de kaak, neemt de implantaat de functie van de tandwortel over. Een implantaat wordt gebruikt als basis voor kronen, protheses of bruggen.

Een implantaat wordt niet voor niets van titanium gemaakt. Deze materiaalsoort is namelijk biocompatibel. Dit wil zeggen dat het lichaam het materiaal niet afstoot. Omdat het lichaam titanium niet afstoot, kan het bot hier direct tegenaan groeien. Dit proces wordt ook wel osseointegratie genoemd. Door het titanium oppervlak van een implantaat grover te maken, kan het bot er gemakkelijker en sneller tegenaan groeien. Hierdoor zit een implantaat na de inheling goed vast.

Omdat titanium biocompatibel is, heelt een groot deel van de implantaten goed in. Maar liefst 98 procent van de implantaten die ieder jaar geplaatst worden, groeien succesvol in. Bij rokers ligt dit percentage iets lager, maar is de kans op volledige genezing alsnog erg groot. Ook hebben implantaten een lange levensduur. Maar liefst 90 tot 95 procent van de implantaten gaat meer dan 10 jaar mee.

De voordelen van een implantaat

Steeds meer mensen laten een of meerdere implantaten plaatsen. Dit is niet voor niets het geval. Implantaten hebben namelijk diverse voordelen. De belangrijkste voordelen van implantaten, zijn de volgende:

  • Implantaten zorgen ervoor dat u weer zorgeloos kunt praten, lachen en eten.
  • Implantaten zijn esthetisch mooi.
  • Implantaten zijn comfortabel.
  • Implantaten gaan lang mee.
  • De behandeling met implantaten is zeer beperkt. Deze wordt enkel uitgevoerd tot waar het probleem zich voordoet.
  • De behandeling met implantaten is veilig en betrouwbaar.

Ook als u uw implantaat of implantaten laat plaatsen door PHP Tandartsen, profiteert u van bovenstaande voordelen.

Een implantaat: is het iets voor u?

Mist u een of meerdere gebitselementen? Dan kan dit voor veel problemen zorgen. Niet alleen bij het eten, maar ook bij het praten en lachen. Omdat u een of meerdere gebitselementen mist, kunt u bepaalde woorden minder goed uitspreken en voelt u zich wellicht niet zeker genoeg om voluit te lachen. Zonde! Wij vinden het belangrijk dat u alles kunt eten wat u wilt eten, dat u goed kunt communiceren en dat u voluit kunt lachen als u plezier heeft. Gelukkig kunnen implantaten uw problemen met praten, eten en lachen oplossen.

Een implantaat is de basis van een kroon, prothese of brug. Een kroon, prothese of brug wordt gebruikt om een of meerdere ontbrekende tanden te vervangen. Niet voor even, maar voor de lange termijn. Het resultaat van een behandeling met een implantaat in combinatie met een kroon, prothese en/of brug is namelijk niet alleen natuurgetrouw, maar ook erg duurzaam.

Daarnaast bieden implantaten de oplossing als u last heeft van een los zittend kunstgebit. Door een of meerdere implantaten te laten plaatsen, kunt u uw kunstgebit steviger vast zetten. Hierdoor heeft u geen last meer van een los zittend gebit bij het eten, maar ook niet bij het praten en het lachen. Tot slot kunt u ook een of meerdere implantaten laten plaatsen als u te maken heeft meteen loszittende overkappingsprothese.

Mist u een of meerdere gebitselementen, heeft u last van een loszittend kunstgebit of zit uw overkappingsprothese niet goed vast? Dan is het plaatsen van een of meerdere implantaten zeker interessant voor u.

Kunt u een implantaat laten plaatsen?

U kunt een implantaat laten plaatsen als de grootste skeletale groei voorbij is. Wanneer dit het geval is, verschilt per persoon. Sommige mensen zijn op hun achttiende al klaar met groeien, andere mensen groeien door tot hun drieëntwintigste levensjaar. De duur van de skeletale groei is onder andere afhankelijk van uw geslacht.

Is uw skeletale groei voorbij? Dan is de kans groot dat u een implantaat kunt laten plaatsen. Wel moet u nog aan enkele aanvullende voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden worden hieronder kort beschreven.

Voldoende gezond kaakbot

Bij het trekken van een tand of kies gaat het kaakbot vanzelf een beetje slinken. De kaak wordt hierdoor niet alleen smaller, maar gaat bovendien iets lager liggen. Het schroefdeel van een implantaat moet volledig in een kaak geplaatst worden. Is uw kaak iets geslonken door het trekken van een tand of kies, dan is dit niet altijd mogelijk.

Toch kunt u in dit geval alsnog een implantaat laten plaatsen. Wel moet de implantoloog hiervoor eerst een bothersteloperatie uitvoeren, om de kaak wel geschikt te maken voor het plaatsen van een of meerdere implantaten.

Gezond tandvlees

Het tandvlees rondom de overige tanden en kiezen moet altijd gezond zijn als u een of meerdere implantaten wil laten plaatsen. De bacteriën die ontstoken tandvlees veroorzaken, kunnen namelijk ook de weefsels rond de implantaten infecteren. Als dit inderdaad gebeurt, kan er een ontsteking ontstaan. Deze ontsteking kan zo groot worden, dat er botverlies plaatsvindt. Dit is absoluut niet wenselijk en moet dan ook voorkomen worden.

Heeft u te maken met parodontitis, ofwel ontstoken tandvlees? Dan moet dit eerst behandeld worden. Pas als uw tandvlees gezond is, kunnen er een of meerdere implantaten geplaatst worden. Heeft u in het verleden parodontitis gehad? Dan is de kans op een infectie bij de implantaten groter. Daarom wordt uw gebit in dit geval grondig onderzocht, voor de implantaten inderdaad geplaatst worden. Dit gebeurt pas als uw tandarts heeft geconstateerd dat uw tandvlees nu wel helemaal gezond is.

Uw lichamelijke gezondheid

Gebruikt u bepaalde medicijnen of heeft u een bepaalde aandoening of ziekte, dan kan uw afweersysteem hierdoor negatief beïnvloed worden. Dit is niet wenselijk bij het plaatsen van implantaten. Daarom kan de tandarts besluiten u geen implantaten te geven als u bepaalde medicatie gebruikt of als u een bepaalde ziekte of aandoening heeft.

Gebruikt u bijvoorbeeld medicijnen tegen botontkalking, zoals bisfosfonaten? Dan kan de tandarts besluiten geen implantaten te plaatsen. En heeft u een hart- of herseninfarct gehad en slikt u daarom bloedverdunners? Dan moet u hier tijdelijk mee stoppen als u implantaten wil laten plaatsen. Uw tandarts kan u hier meer over vertellen tijdens een consult.

Bepaalde aandoeningen, ziekten en leefgewoonten (waaronder roken) kunnen ervoor zorgen dat een behandeling met implantaten minder succesvol is. Uw tandarts zal u hier altijd over informeren. Besluit u toch een behandeling te ondergaan, dan bent u in ieder geval op de hoogte van de verminderde kans van slagen bij deze behandeling.

Een implantaat laten plaatsen: stappenplan

Wilt u een implantaat laten plaatsen? Dan is het goed om te weten hoe deze behandeling er precies uit ziet. We beschrijven de diverse stappen van een behandeling met implantaten in onderstaande alinea’s.

Het intakegesprek

Tijdens het intakegesprek maakt u kennis met de tandarts die uw implantaten gaat plaatsen. Ook wordt er een overzichtsfoto van uw gebit gemaakt. Aan de hand van deze foto bespreekt u met de specialist of het plaatsen van implantaten een geschikte oplossing is voor uw gebitsprobleem. Ook kunt u uw wensen met betrekking tot het plaatsen van implantaten met uw tandarts bespreken.

Aan de hand van uw gebitsprobleem en uw specifieke wensen met betrekking tot het plaatsen van implantaten, wordt er een behandelplan voor u opgesteld. Ook stelt de tandarts een kostenindicatie voor u op. Gaat u akkoord met het behandelplan en met de bijbehorende kostenindicatie? Dan wordt er een machtigingsaanvraag naar uw verzekeraar gestuurd. Bij goedkeuring gaat u naar de volgende stap van de behandeling.

Het plaatsen van het implantaat

Het plaatsen van een implantaat lijkt misschien een heftige behandeling, maar in feite is dit een vrij eenvoudige ingreep. Eerst krijgt u een plaatselijke verdoving. Als deze volledig ingewerkt is, start de behandeling. Deze duurt zestig tot negentig minuten.

Door een kleine incisie te maken, wordt het kaakbot blootgelegd. Vervolgens boort de tandarts een klein gaatje in het kaakbot. Hier wordt het schroefje van het implantaat in geplaatst. Hierna wordt uw tandvlees gehecht. Na het hechten is het schroefje van het implantaat volledig bedekt: u ziet hier niets meer van na de behandeling.

De rustperiode

Het is belangrijk dat uw implantaat zich stevig aan uw kaakbot hecht. Dit heeft echter tijd nodig. Om ervoor te zorgen dat uw implantaat goed hecht, wordt er niet direct een kroon, prothese of brug op het implantaat geplaatst. Eerst is er sprake van een korte rustperiode, ook wel de inhelingstijd genoemd.

Tijdens de rustperiode krijgt u een tijdelijke oplossing voor uw gebit, zodat u niet zonder tand of kies rond hoeft te lopen. Als het implantaat goed gehecht is, gaat u naar de volgende stap van de behandeling. Dit duurt gemiddeld drie tot zes maanden.

Het plaatsen van de permanente kroon, prothese of brug

Als uw tandarts geoordeeld heeft dat uw implantaat goed gehecht is, wordt uw tijdelijke oplossing verwijderd. Hierna wordt uw permanente kroon, prothese of brug geplaatst. Hiervoor wordt er wederom een kleine incisie in het tandvlees gemaakt, uiteraard onder plaatselijke verdoving. Door een kleine snee te maken in u tandvlees, komt uw implantaat bloot te liggen.

Hierna wordt er een afdruk gemaakt voor uw definitieve kroon, prothese of brug. Twee weken later wordt uw implantaat geplaatst, inclusief opbouw voor de kroon, prothese of brug.

Goed om te weten: hoe uw behandeling er precies uit ziet, is afhankelijk van uw implantaat. Iemand die een brug laat plaatsen, heeft een andere behandeling dan iemand die een kroon laat plaatsen. Uw tandarts zal u altijd vertellen hoe uw persoonlijke behandelplan eruit ziet, zodat u precies weet waar u aan toe bent.

De nazorg

Als uw implantaat eenmaal geplaatst is, is het erg belangrijk om uw gebit goed te verzorgen. Om te checken of u uw gebit goed verzorgt en om te controleren of het implantaat goed functioneert, komt u langs in onze praktijk voor nazorg. Uw specialist neemt uw gebit uitvoerig onder de loep, onder andere door foto’s te maken, om te controleren of alles goed gaat. Ook zal de specialist aan u vragen hoe u zelf vindt dat uw implantaten functioneren Eventueel worden er enkele tips gegeven om uw gebit extra goed te verzorgen.

Stopt uw implantaat niet met bloeden of krijgt u koorts? Neem dan direct contact op met PHP Tandartsen. In dit geval is een directe controle van uw gebit namelijk noodzakelijk. Als u nergens last van heeft, wordt uw controleafspraak zonder spoed voor u ingepland.

De kosten van de behandeling

De kosten die u moet betalen voor uw behandeling met implantaten, zijn afhankelijk van enkele factoren. Om te achterhalen wat u moet betalen voor uw behandeling, plant u een intakegesprek in bij PHP Tandartsen. Uw tandarts onderzoekt u gebit en zal op basis van dit onderzoek een behandelplan op maat voor u opstellen. Op basis van dit behandelplan wordt er een kostenindicatie van de behandeling gegeven.

Implantologische behandelingen bij een tandeloze kaak worden in de meeste gevallen door de basisverzekering vergoed. Wel zijn hier bepaalde regels aan verbonden. Uw tandarts of verzekeraar kan u hier meer over vertellen.

Om in aanmerking te komen voor de vergoeding van uw verzekeraar, moet er een machtigingsaanvraag ingediend worden. De duur van de aanvraag verschilt per verzekeraar. Doorgaans duurt het vier tot zes weken voor uw machtigingsaanvraag goedgekeurd is.

Vragen? Wij staan voor u klaar

Heeft u vragen over de implantologische behandeling van PHP Tandartsen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij beantwoorden uw vragen graag. U kunt ook een afspraak maken voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek kan onze specialist al uw vragen beantwoorden. We kunnen ook met andere zaken helpen, zoals een gebitsprothese.

Inhoudsopgave

Contactgegevens

WhatsApp met ons