Nabloeding

Wij nemen nog nieuwe patiënten aan! 

Nabloeding na tandheelkundige behandeling

Na een tandheelkundige ingreep kunt u een nabloeding krijgen. Dit gebeurt niet bij iedereen, maar het kan voorkomen dat u na uw ingreep last krijgt van een bloeding. Heeft u binnenkort een tandheelkundige ingreep of heeft u er zojuist eentje gehad? Dan is het goed om te weten wat een nabloeding precies is en wat u moet doen als u een nabloeding heeft. Zo weet u precies wat er gebeurt en wat u moet doen als u inderdaad te maken krijgt met een bloeding.

Wat is een nabloeding?

Als u te maken heeft met een nabloeding, gaat de wond in uw mond (licht) bloeden. In de meeste gevallen is dit niet gevaarlijk. Sterker nog, een nabloeding lijkt vaak sterker dan deze in feite is. Dit komt omdat het bloed dat uit uw wond komt, vermengd wordt met speeksel. Het lijkt net of u veel bloed verliest, maar in feite verliest u een beetje bloed vermengd met speeksel. Het kan ook voorkomen dat u donker gestelde bloedrestjes in uw speeksel tegenkomt. Ook dit duidt op een nabloeding en is verder niet verontrustend.

Wanneer kunt u een nabloeding krijgen?

U kunt een nabloeding krijgen na een chirurgische tandheelkundige ingreep. Denk hierbij aan het plaatsen van een implantaat, maar ook aan het trekken van een kies. Sommige mensen schrikken als ze een nabloeding krijgen, maar in feite is er niets aan de hand. Nabloedingen komen vaak voor na chirurgische tandheelkundige ingrepen.

In de verdoving die u van uw tandarts heeft gekregen, zit namelijk adrenaline. Adrenaline is een vaatvernauwende stof. Als de verdoving uitwerkt, werkt de vaatvernauwende stof ook uit. Dit betekent dat uw vaten weer wijder worden. Het gevolg? Er kan een nabloeding ontstaan, waarbij de wond die u aan uw ingreep heeft overgehouden nog even kort bloedt.

Wat te doen bij een nabloeding?

Als uw wond start met bloeden, kunt u het bloeden stelpen door een verbandgaasje of zakdoek op de wond te leggen. Leg eerst een knoop in het verbandgaasje of in de zakdoek, want hier kunt u goed op bijten. Na dertig minuten kunt u het verbandgaasje of de zakdoek weer uit uw mond halen. Is het bloeden nog niet gestopt? Dan kunt u een nieuw verbandgaasje of een nieuwe zakdoek nemen om de handeling te herhalen. Blijft de wond bloeden? Neem dan contact op met uw tandarts. Wellicht moet er een (nieuwe) hechting gezet worden om de wond goed te dichten.

Is het bloeden gestopt, dan kunt u uw mond even niet spoelen. Doet u dit wel, dan kan de wond namelijk weer gaan bloeden. Wacht een dag met het spoelen van uw mond en u weet zeker dat de wond voldoende zal genezen om een volgende bloeding te voorkomen. Wilt u uw mond toch spoelen, bijvoorbeeld omdat u misselijk wordt van de bloedsmaak? Spoel de mond dan heel voorzichtig. Hoe voorzichtiger u spoelt, des te kleiner de kans op een volgende bloeding is. Bij krachtig spoelen is de kans groot dat uw wond weer open gaat en dit wilt u uiteraard voorkomen.

Een nabloeding voorkomen

De beste manier om een nabloeding te voorkomen, is door uw wond direct na uw behandeling zo goed mogelijk te dichten. Dit doet u met een verbandgaasje of zakdoek met knoop erin. Bijt minimaal een half uur op het verbandgaasje of de zakdoek en de kans op een nabloeding is beduidend kleiner.

Verder is het belangrijk om geen hard voedsel te eten na uw ingreep. Ook te warme of juist te koude dranken kunt u beter vermijden. Ook stopt u tijdelijk met roken en drinkt u in de 24 uur na uw behandeling geen alcohol. Het poetsen van de tanden mag wel, maar het is beter de wond te vermijden en de tanden en kiezen rond de wond heel voorzichtig te poetsen.

Belangrijk: informeer uw tandarts

Gebruikt u medicijnen die een verhoogde bloedsneiging kunnen veroorzaken? Dan moet u uw tandarts hier altijd over informeren. Dit doet u voordat de tandheelkundige ingreep wordt uitgevoerd. Ook als u een ziekte of aandoening heeft die een verhoogde bloedsneiging kan veroorzaken, informeert u uw tandarts. Door uw tandarts te informeren, kan hij of zij rekening houden met uw medicijngebruik of medische achtergrond. Zo kunt u samen een nabloeding voorkomen.

Enkele medicijnen met een verhoogde bloedsneiging zijn Aspirine, Ascal, Marcoumar, Sintrom en Plavix. Enkele ziekten met een verhoogde bloedsneiging zijn bloedplaatjesstoornissen en Hemofilie A/B. Gebruikt u een van deze medicijnen of heeft u een van deze aandoeningen? Informeer dan altijd uw tandarts. Ook bij twijfel is het beter uw tandarts wel te informeren, dan dit niet te doen.

Vragen? Wij staan voor u klaar

Heeft u te maken met een nabloeding en weet u niet zo goed wat te doen? Neem dan contact met ons op. Ook als de bloeding niet stopt, raden wij u aan contact met ons op te nemen. Onze professionals staan altijd voor u klaar.

Inhoudsopgave

Contactgegevens

WhatsApp met ons